Siding Cephe Kaplama
Amerikan Siding Cephe Kaplama
American Siding ısı ve suya dayanıklı bir dış cephe kaplama şeklidir. Siding; polistren plakaların fabrikalarda siding yani yalı baskısı formunda üretilip üzeri özel dış cephe kaplaması ile kaplanarak imal edilen bir malzemedir. Osmanlı zamanında mimarinin en güzel örneklerini oluşturan yalı baskısı tekniğine benzer bir türdür siding. Siding in kullanımı belki de bu yüzden ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır. Türkiye’de en yaygın olarak Vinil Siding kullanılmaktadır. Artık ülkemizde de bu malzemeleri ithal ya da yerli olarak temin edebilirsiniz. Türkiye’de kullanılan belli başlı siding çeşitleri şunlardır: vinil, ahşap, fiber, kompozit, alüminyum, xps…
American Siding ile binaların sadece görünüşü belli bir kaliteye ulaşmakla kalmayıp yalıtım özelliği sayesindede %50 ye varan yakıt tasarrufu elde edebilirsiniz. Avrupa’da yapıların yaklaşık % 95 i, ülkemizde ise sadece % 1 i yalıtımlıdır.
American Siding, uzun ömürlü yapısı sayesinde bakım ve onarım gerektirmeksizin yıllar boyunca yalıtım ve görüntü konusunda kendini ilk günki gibi hissettirmeyi başarıyor.
TEMEL UYGULAMA KURALLARI
Siding uygulamasına başlanmadan önce bazı kuralların gözden geçirilmesi gerekmektedir.Bu kurallar şunlardır;
1 Montajı gerçekleştirilmiş kaplamalar ısısal etkilerden ötürü genleşmeden oluşabilecek deformasyonlardan etkilenememesi için yatay düzlemde serbestçe hareket edebilmelidir.
2 Kaplama monte edilirken bir önceki (alttaki) kaplamaya kilitlenme noktalarında birbirine tam olarak kenetlenmelidir. Ancak kaplama bir alttaki kaplamaya kilitlenirken gerilmemeli ve çivileme/vidalama yerlerinden kurallara uygun bir biçimde monte edilmelidir.
3 Kaplamalar çivileme/vidalama boşluklarından ve tam merkezlerinden monte edilmelidir.
4 Kaplama ile montaj malzemeleri (çivi veya vida) arasında 1-1.5 mm’lik bir mesafe bırakılmalıdır. Çivi / vida ile kaplama tamamen sabitlenmemelidir. Aksi uygulandığında kaplama bir zaman sonra genleşmesi engellendiğinden dolayı cephede dalgalanmaya neden olacaktır. Bu dalgalanmanın geri dönüşü olmayacağından malzemenin sökülüp yenisinin monte edilmesi gerekecektir.
5 Normal genleşme ve büzülme için izin verilen açıklık minimum olarak 6.5 mm den az olmamalıdır.
6 Kaplamaların yardımcı profiller ile ( iç köşe,dış köşe profilleri, j kanalı gibi) karşılaştığı yerlerde kaplamanın genleşme ve büzülmeden dolayı deformasyonunu engellemek için serbestçe hareket edebilmelidir. Bu hareketi engelleyecek bir çivi /vida takılmamalıdır. Birbirinin devamını oluşturan kaplamalarda (boyun yetmediği ve ek yapıldığı durumlarda ) iki kaplamanında hareket edebilmesi engellenmemelidir. Çivi/vidalar çakılırken bu hususa dikkat edilmelidir.
7 Siding malzemenizi boyunca ve genişliğince kesinlikle yüzeyinden çivilemeyin yada vidalamayınız. Malzemeniz hava şartlarındaki ısıdan dolayı doğal olarak genleşip büzülecektir.Yüzeyin çivilenmesi/ vidalanması malzemenizde dalgalanmaya neden olacaktır.
8 Uygulamada kesinlikle ham kereste kullanımından kaçınılmalıdır. Kullanılan ahşap bir ahşap koruyucu ile kaplanmış(emprenye edilmiş) ve doğal olarak kurutulmuş olmalıdır. Siding malzeme olarak her ne kadar dayanıklı da olsa alt yapısındaki malzemelerinde dayanımı ve performansından doğrudan etkilenecektir. Siding kaplamanızın alt katında kullanılan diğer malzemeler( ısı yalıtım ve su yalıtım malzemeleri) TSE Standarlarında belirtilen özellikleri taşımalıdır.Bu şartlar kesinlikle aranmalıdır.