Seramik Cephe Kaplama Sistemi
Seramik cephe kaplama sistemi nedir?
Seramik cephe kaplama sistemi; Yapılarda sağır kısımlarında taşıyıcı alüminyum konstrüksiyonla birlikte uygulanır. Seramik cephe kaplama sistemi Yüksek aşınma ve darbe dayanımı, düşük su emme özelliği, leke tutmaması, kolay monte edilebilmesi, dış hava şartlarına dayanıklı olması, çok sayıda renk ve ebat seçeneğine sahip olması gibi özelliklerinden dolayı iç ve dış cephelerde tercih edilen malzemelerdendir.
Seramik cephe kaplama montaj sistemi klipsli sistemle yapılır. Seramikler paslanmaz çelik görünür klipsler ve EPDM fitiller ile beraber taşıyıcı alüminyum profillere monte edilmek suretiyle uygulanan ekonomik ve güvenilir bir sistemdir. Her türlü ebatta kullanılabilir.
Diğer bir alternatif uygulama şekli ise gizli klipsli sistemdir. Gizli klpisli sistemde Seramikler, arka yüzeylerine dört noktadan açılan kırlangıç kanallara takılan alüminyum klipsler yardımıyla taşıyıcı konstrüksiyona monte edilir.
Seramik cephe kaplama sistemi ayrıca sistem içerisinde devamlı hava sirkilasyonu olması nedeniyle binada rutubet oluşumuna izin vermez. Seramik cephe kaplama sistemi yapı cephelerine ankrajlarla tespit edilen taşıyıcı profiller, özel olarak imal edilmiş panel tutucuları ile asılıyor. Düşey derzlere gerektiğinde fuga profili yerleştirilerek cephe bütünlüğü sağlanıyor. Yatayda paneller arasında oluşan derz boşlukları cephenin arkasında doğal havalandırmaya olanak sağlıyor.
Seramik cephe kaplama sistemi ; Yüksek darbe dayanımı ve yüzey sertliği, leke tutmama su emme sıfır atmosferik koşullardan etkilenmeme gibi dış cephe kaplama malzemelerinde istenen performans özelliklerine sahip granit seramik karolar , doğal taş kaplama malzemelerine karşı olan hafiflik avantajı ile de birlikte , Çeşitli nitelikte taş malzemelerin duvar önüne serilen taşyününden sonra kendi özel konstrüksiyonu üzerine montajı yapılır.
Seramik cephe kaplamanın diğer bir montaj şeklide yapıştırmadır. Seramikler, alüminyum taşıyıcı profile yardımcı geçici bant ve poliüretan esaslı yüksek mukavemete sahip -40° ile +100° de elastikiyetini kaybetmeyen bir malzeme ile monte edilir.
Seramik cephe kaplama sistemi panelleri “çift cidarlı” ve “tek cidarlı” olmak üzere iki türde üretiliyor ve çift cidarlı terracottaların deprem sertifikası bulunuyor. Su emme, genleşme, donma dayanımı konularında ISO 10545 standartlarına uygundur.
En ekonomik porselen seramik uygulama metodudur ve her türlü ebatta uygulanabilir. İsteğe göre açık derzli ya da kapalı derzli olarak monte edilebilir. Kapalı derzli sistemde, Açık derzli uygulamaya ek olarak kaplama malzemesinin düşey ve yatay derzlerine istenilen RAL renginde özel tip alüminyum profiller monte edilerek malzemenin derzleri arasındaki boşluklar kapatılmış olur.
Seramik cephe kaplama , günümüz mimarisinde yapıları dış etkenlerden koruması, yapı içi iklimi muhafaza etmesi, periyodik bakım istememesi, doğal, dayanıklı ve estetik olması sebebiyle yapı sektöründe kullanımı giderek artan bir yöntemdir.
Seramik cephe kaplama sistemi kullanıcılara avantajlar sunarken, renklerinin solmaması ve donma-çözünme etkilerine karşı dayanıklı olması, her türlü koşulda kullanılmasına olanak verir. Kültür taşları, doğal taşa göre hafiflik, satın alma ve uygulamada daha az maliyet, hızlı ve pratik uygulama, bakım maliyetinin olmaması gibi.