Isı Yalıtım Levhasının Yapıştırılması
Isı Yalıtım Levhasının Yapıştırılması
Yapıştırma yapılacak yüzeyin ısısı +5°C ~ +30°C arasında olmalı, yüzey ısısı +30°C den daha fazla ise yüzey yağmurlama metodu ile nemlendirildikten sonra yapıştırma işlemine başlanmalıdır.Yapıştırma işlemi devam ettiği müddetçe yüzey nemlendirilmeye devam edilmelidir.Aşırı sıcak ve rüzgarlı havalarda uygulama yapılmamalıdır.Yağmurlu havada uygulama yapılmamalıdır.Yapıştırma işlemi biten yüzeyler ilk 24 saat aşırı sıcak,rüzgar ve yağmurdan korunmalıdır.
Yapıştırıcı uygun bir kova içinde (25 lt) yeteri kadar su koularak 400~600 devir/dak. karıştırıcı ile çimento bazlı toz yapıştırıcı yavaş yavaş ilave edilerek 3-5 dakika karıştırılacak,3-5 dakika dinlendirildikten sonra ,30 sn.daha karıştırılıp kullanmaya hazır hale getirilir.
1 saatten fazla bekletilen karıştırılmış malzeme kullanılamaz.
Yapıştırıcının levhanın enaz % 40 nı kaplaması gereklidir.
İki türlü yapıştırma metodu var ;
a) Çok düzgün ve mastarında olan cephelerde yapıştırıcı levhanın tamamına 10×10 mm.dişli tarakla sürülerek yapıştırılır.
b) Mastarında olmayan ve ondule yüzeylerde, levhanın dört kenarına da çepeçevre sürekli olarak min 8 cm.genişliğinde yapıştırıcı sürülür ve levha ortasına 2 veya 3 noktaya yapıştırıcı sürülürek levha yüzeye yapıştırılır.
Her iki uygulama yönteminde levha kenarlarına yapıştırma harcının taşmamasına dikkat edilmesi, böyle bir durumda levha kenarları mutlaka temizlenmelidir.
Yapıştırma harcı uygulanmış levhalar, arasında boşluk kalmayacak şekilde hafifçe kaydırılıp duvara yapıştırılır.
Yapıştırma harcı kurumadan, levhalar arasında kot farkları oluşmaması için bir mastar yardımıyla levhalar gönyesine alınır.
Yapıştırılacak olan levhaların düzgün kesilmesi yapıştırma işleminin önemli unsurlarından biridir.
Bina iç ve dış köşelerinde her iki kenardan gelen levhalar, şaşırtma yapılarak köşede bağlantı yapılmalıdır ki ileride bu bölgelerde çatlama riskini ortadan kaldıralım.