Dış Cephe Mantolama
İndeks:
Mantolama Nedir?
Binalarda ısı yalıtımı için içten, dıştan ve sandviç duvar olmak üzere 3 farklı yöntem uygulanır. Isı köprülerinin oluşumunu önlemek ve yalıtımın sürekliliğini sağlamak için yapılan en iyi uygulama mantolama uygulamasıdır. Dış cephe mantolama uygulaması yapı fiziği açısından en uygun olan ısı yalıtım sistemidir. Mantolama mevsim şatlarına göre ısı kayıp ve kazançlarını engellemek için bina dış kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Teknik olarak ise ısı köprüsü oluşturmadan gerekli ısı iletim katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeyine yapılan ısı izolasyonudur.
Mantolama da Kullanılan Malzemeler ve Çeşitleri Nelerdir?
Mantolama’da kullanılan malzemeler ve mantolama çeşitleri, bu hizmeti almak isteyen birçok kişinin kafasını karıştırmaktadır. Öyle ki teknik terimleri içeren bu malzemeler, bazı firmalar tarafından süslenerek farklı şekillerde tarif edilmektedir. Bu yazımızda mantolama da kullanılan malzemeler, mantolama malzeme çeşitleri, mantolama ürünleri, dış cephe mantolama malzemeleri gibi sorulara cevaplar bulabilirsiniz.
Mantolama – Isı Yalıtım Elemanları
Mantolama’da kullanılan tüm malzemeler ve kullanım alanları hakkında geniş bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
1.Mantolama Levhaları ( EPS-XPS)
Her iki maddede petrolden elde edilip beyaz ve renkli olmak üzere ikiye ayrılır. Genellikle birçok kişi karbon gazı ile şişirilmiş EPS mantolama levhalarını tavsiye etmektedir. Hava alır ve bina ömrünü uzatır.
Ancak kullanılacak malzemenin %100 karbonlu olması gerekmektedir. Karbon, ısıl ışınların yansıyarak ısı iletkenliğinin azalmasını sağlamaktadır.
2.Isı Yalıtım Levhaları
Cam ya da taşın eritilerek lif haline getirildiği, liflerin bir arada tutulabilmesi amacıyla polimer bağlayıcıların kullanıldığı, açık gözeneklere sahip mantolama malzemelerine verilen genel addır. Taş yünü ve uygulaması oldukça zordur. Bu nedenle EPS kadar tercih edilmemektedir.
3.Mantolama yapıştırıcısı
EPS, XPS ve Taşyünü gibi yalıtım levhalarının, dış cephe ya da yatay yüzeye yapıştırılması amacıyla kullanılan polimer katkılı harçlara verilen addır.
4.Mantolama Dübeli
Mantolama levhalarının dış cephe ya da yatay yüzeylere fiziksel olarak tutturulması için kullanılan sert plastikten imal edilen tutucu gereçlerdir.
5.Donatı Filesi
Donatı filesi XPS, EPS ve Taşyünü gibi yalıtım levhalarının üzerine kaplanan sıvıda görülebilecek gerilmeleri ve çatlamaları önlemek amacıyla kullanılan cam elyaftan dokunmuş sıva fileleridir.
6.Isı Yalıtım Levhası Sıvası
Mantolama Levhalarının yüzeyde düzgün ve kesintisiz birleştirilmesiyle oluşan yüzeyin fileyle birlikte sıvanması sırasında kullanılan malzemedir.
7.Köşe Profili
Fileli, damlalı, denizlik, su basman, dilatasyon gibi çeşitleri bulunan profil tipleri, çeşitli sızma, fiziksel zararlar, çatlama ve aşınma gibi sorunları önlemek amacıyla kullanılan malzemelerdir.
8.Yalıtım Bandı
Özellikle köşe profili ve dış cephe mantolama malzemelerinin birleşiminde kullanılan bu bantlar bağlantı kesitlerinde çatlakları önlemek amacıyla kullanılmaktadır.
9.Plastik Kama
Su basman profillerin duvar ile mesafesini dengelemek amacıyla kullanılan malzemelerdir.
BENZER KONULAR
- Isı Yalıtımında Dikkat Edilecek Hususlar
- Dış Cephe Kaplama
- İller Göre Tavsiye Edilen Isı Yalıtım Levhası Kalınlıkları
- Mantolama Nedir?
- Mantolama Türleri
- Mantolama Sistemleri
- Mantolama da Kullanılan Malzemeler ve Çeşitleri
- Mantolamada Temizlik Önlemleri Nelerdir?
- Mantolama Malzeme Fiyatları Nelerdir?
- Mantolama Yaptırırken Dikkat Edilecek Hususlar
- Dış Cephe Mantolama Ne Kadar Sürede Yapılır?
- Dış Cephe Isı Yalıtım Mantolama Fiyatları
- Mantolama’da En Kaliteli Malzeme ve En İyi Markalar Hangileri
- Isı Yalıtım Malzemeleri
- Isı Yalıtımı Tarihçesi ve Önemi
- Isı Yalıtım Çeşitleri
- Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır ?
- Isı Yalıtımı Nedir ?
- Taşyünü Mantolama Nedir?
- Fugalı Mantolama Nedir?
- Isı Yalıtım Levhasının Yapıştırılması
- İçten Mantolama Nedir ve Nasıl Yapılır?
- Çatı Mantolama
- Isı Yalıtımı Yetersizliğinin Etkisi
- İç Taraftan Isı Yalıtımı (Mantolama) Faydaları ve Sakıncaları
- Dış taraftan ısı yalıtım (mantolama) faydaları