Derzli Parke
Derzli Parke
Derzli parke temel olarak plakaların birbirleriyle birleştikleri bölgelerde V şeklinde olan boşlukların derz görünümlü olmasıdır. Bunun sonucunda ortaya çok daha estetik bir görünüm ortaya çıkmaktadır.
Derzli Parke Nedir?
Derzli parke denildiğinde ilk olarak akla fayans ve seramiklerde tercih edilen derz boşluğu akla gelir fakat parkelerde derz bu anlamda kullanılmaz. Seramik ve fayanslarda bulunduğu gibi döşeme esnasında plakaların arasında herhangi bir boşluk bırakılmaz. Döşeme işlemi tamamlandığında da herhangi bir şekilde derz işaretleme veya derz boşluğu verme işlemi yapılmaz. Laminant parkelerde bulunan derz; iki plakanın birleşim yerinde bulunan ve 1 mm ölçüsünde olan V şeklindeki çıkıntıdır.
İki plaka birbiri ile birleştiğinde buradaki V şeklindeki çıkıntı parke arasında boşluk görünümü oluşturur. Fakat bu görünümün en büyük özelliği sadece görüntüde kalmasıdır. Başka bir deyişle parke plakaları arasında gerçekten boşluk kalmaz. Plakanın birleşimindeki görüntüde oluşan bu boşluk estetik açıdan tercih edilir. Parke plakaları ise birbirlerine tam olarak birleşirler ve kullanım açısından herhangi bir sorun çıkarmazlar. İşlemin profesyonel görüntü vermesi için Arslangündoğdu Mimarlık Bahçeşehir gibi mutlaka uzman yardımıyla tamamlanması gerekir.
Derzli Parke Avantajları Neler?
Derzli parke özellikle son dönemlerde yaşam alanlarında estetik olarak sunduğu değerler ile tercih ediliyor. Öncelikle uygulandığı alana farklı bir hava katmayı başarıyor. Boşluk görüntüsü ile uygulandığı alanın daha geniş görünmesini de sağlıyor. Bu sayede özellikle küçük alanlarda etkili sonuçlar vermektedir. Temizliği ya da bakım konusunda da sadece boşluk görüntüsü oluşturduğu için ekstra çaba göstermeye gerek yoktur.
Parke uygulamasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise üzerinde yer alan eşyaların ayaklarına önlem alınmasıdır. Bu boşluklar 1 mm aralığında olsalar da mobilyaların hareketi esnasında boşluklarda nadir de olsa oynama olabilir. Bu yüzden de kesişim noktalarının zarar görmemesi için üzerinde yer alan eşyaların taşıma esnasında sürüklenmemesine özen gösterilmelidir.
Estetik ve farklı görünüm arayanlar tarafından tercih edilen bu parke yöntemi iç mimari uygulamalarında sıklıkla tercih ediliyor. Ortam havasını değiştirmek ve ortama etkileyici bir görünüm katmak için kolay şekilde uygulanmaktadır.