Cam Cephe
İndeks:
- CAM CEPHE
- Günümüz cephe tasarımları; prestij, estetik, fonksiyonellik, konfor ve özellikle enerjinin korunmasına yönelik olarak yapıyı tümüyle saran, giydiren bir anlayış ortaya çıkarmaktadır. Bu anlayış doğrultusunda yapı cephesini tümüyle saran, giydiren ve cam doğrama cephe profilleri kullanılarak oluşturulan konstrüksiyona, c giydirmeam cephe adı verilmektedir.
- Cam Giydirme Cephe Tanımı ve Kullanım Alanları
- Cam Giydirme Cephe Çeşitleri
- Kapaklı Giydirme Cam Cephe Sistemleri
- Silikon (Cam) Cephe Giydirme Sistemleri
- Panel (Modüler) Cephe Giydirme Sistemi
CAM CEPHE
Günümüz cephe tasarımları; prestij, estetik, fonksiyonellik, konfor ve özellikle enerjinin korunmasına yönelik olarak yapıyı tümüyle saran, giydiren bir anlayış ortaya çıkarmaktadır. Bu anlayış doğrultusunda yapı cephesini tümüyle saran, giydiren ve cam doğrama cephe profilleri kullanılarak oluşturulan konstrüksiyona, c giydirmeam cephe adı verilmektedir.
Cam Giydirme Cephe Tanımı ve Kullanım Alanları
Cam giydirme cepheler, projesinde belirtilen açıklıklarda ve her katın döşeme betonuna alüminyum veya galvanizli çelikten üretilmiş ankarajlara bağlanan taşıyıcı düşey profiller ile bunlar arasına istenilen yüksekliklerde cam takabilmek ve bunları taşımak için düşey taşıyıcı profillere özel bağlantı elemanları ile bağlanan yatay kayıt profillerinden oluşmaktadır.
Cam giydirme cepheler; dış kabuğunu oluşturan ince cephe elemanları ile mekândan daha fazla faydalanmayı, iyi bir ses ve ısı yalıtımı sağlamayı, iklimlendirme cihazları ile homojen bir havalandırma sağlayarak mekânların kısa sürede ısıtılıp soğutulabilmesini sağlamaktadır. Temizlik ve bakımlarının kolaylığı kadar, hafifliği ile yapıya az yük binmesini sağlayan özellikleri ile çevresiyle uyumlu, estetik ve modern bir dış görünüme sahip cam giydirme cepheler, kullanıcılar tarafından içinde yaşanmaktan memnuniyet duyulan binalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Cam giydirme cephelerin mimaride farklı uygulama imkânları sunmasının sonucunda; otel, hastane, okul, alışveriş merkezi, çok katlı ofis yapılarında, prestij amaçlı yapılarda fonksiyonellik ve estetik gerekçelerle yaygın bir kullanım alanı bulmuştur.
Cam Giydirme Cephe Çeşitleri
Cam giydirme cephelerde çeşitli kriterler dâhilinde sınıflandırmalar bulunmaktadır. Cephe çeşitlerini belirlemede belli bir standardın olmayışı, sistem üreten firmaların sistemlerine kendi uygun gördüğü isimleri vermesi nedeniyle ortak bir literatür bulunmamakla beraber genel olarak uygulanan giydirme cephe sistemleri şunlardır:
– Kapaklı giydirme cephe sistemleri
-Silikon (Cam cephe) cephe sistemleri
-Panel (Modüler) cephe sistemleri
Kapaklı Giydirme Cam Cephe Sistemleri
Kapaklı cam giydirme cephe sistemi uygulama alanı oldukça fazla olan bir yöntemdir. Sistemin kolay uygulanabilir olması sayesinde çok katlı yapılardan tek katlı bir yapıya kadar kullanım olanağı sunmaktadır, aynı zamanda düzgün forma sahip olmayan yapılarda da kolaylıkla uygulanabilmektedir. Cephe profili üreten sistem firmalarının eloksallı veya elektrostatik toz boyama yöntemi ile boyanmış profillerinin ve gerekli aksesuarlarının kullanımı ile cephe sistemi oluşturulmaktadır. Soldaki fotoğrafta kapaklı cam giydirme cephe sistemine örnek verilmiştir, dikkatle inceleyiniz.
Kapaklı alüminyum cam giydirme cephesi uygulanacak yapılardan alınan ölçülere göre hazırlanacak imalat projesine uygun olarak düşey taşıyıcı ve yatay taşıyıcı profillerin gerekli kesim, delik, kanal vb. işlemleri tamamlanır. Giydirme yapılacak yapının kat döşemelerine, alından bağlanan ayarlı ankrajlara düşey taşıyıcı alüminyum profiller asılır. Giydirilecek cepheye sırayla asılan düşey taşıyıcılar arasına yatay taşıyıcı profiller bağlanarak, giydirme cepheyi oluşturacak ızgara sistemi hazırlanmış olur.
Izgara sistemi oluşturulmuş giydirme cephe sistemine, dışarıdan taşıyıcı profillere camların veya boşluğu örtecek malzemenin konulmasından sonra camı tutan baskı kapakları düşey ve yatay profillere vidalanarak bağlanır ve kapatma kapakları takılarak uygulama tamamlanır. Giydirme cephe sisteminin gerekli yalıtımları ve sızdırmazlığı sağlaması için, cephe sistemine uygun EPDM veya silikon esaslı fitillerin kullanımını da gerektirmektedir.
Giydirme cephe sistemi üzerinde açılır pencere kanadı olması istendiğinde, oluşturulan ızgara sistemi arasına, sistem serisine uygun doğrama profilleri kullanılarak pencere imalatı gerçekleştirilebilir. Kapaklı giydirme sistemi, atölye ortamında modüller halinde üretilerek yapıya montaj edilebilme özelliğine de sahiptir.
Silikon (Cam) Cephe Giydirme Sistemleri
Silikon veya cam cephe giydirme sistemleri, cephede sürekli cam görüntüsünün olması istenildiğinde kullanılan giydirme cephe uygulamasıdır. Bu sistem, kapaklı giydirme cephe sistemindekine benzer ızgara sisteminin oluşturulması ve ızgara aralıklarına alüminyum çerçevelere yapıştırılmış cam kasetlerin takılması ile gerçekleştirilmektedir.
Silikon giydirme cephe sisteminin uygulanacağı yapıdan alınan ölçülere göre hazırlanacak imalat projesine uygun olarak düşey taşıyıcı ve yatay taşıyıcı profillerin gerekli kesim, delik, kanal vb. işlemleri tamamlanır. Giydirme yapılacak yapının kat döşemelerine, ayarlı ankrajlara düşey taşıyıcı alüminyum profiller asılır. Düşey taşıyıcılar arasına yatay taşıyıcı profiller bağlanarak, giydirme cepheyi oluşturacak ızgara sistemi hazırlanmış olur. Fotoğraf 2.3’de silikon giydirme cephe sistemine örnek verilmiştir, dikkatle inceleyiniz.
Alüminyum kaset profilleri ile oluşturulan kasetlere, bonding adı verilen sistemle camların yapıştırılması ile cepheye takılacak kasetler oluşturulmaktadır. Camları taşıyan kasetlerin dıştan tespit parçalarıyla taşıyıcı profillere vidalanarak veya bina içinden sürülerek birbirine geçen kilit sistemi ile taşıyıcı profil sistemine bağlanır. Çizim 2.1’i inceleyiniz. Silikon cephe sistemi, gerekli yalıtımları ve sızdırmazlığı sağlaması için, sistemine uygun EPDM veya silikon esaslı fitillerin kullanımını da gerektirmektedir. Silikon cephelerde gizli açılır pencere kanatları kullanılarak, cephenin estetiği bozulmadan açılır kanatlar kullanılmaktadır.
Silikon cephe imalatında dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, cam yapıştırma işlemidir. Camlar kaset profillerine özel yapıştırıcı silikon ile; tozsuz, kuru, normal ısıda ve kapalı ortamlarda yapıştırılmalıdır. Yapıştırılacak yüzeyler her türlü toz, kir, boya, yağ vb. unsurlardan arındırılmış olmalıdır, yapıştırma işleminden sonra kasetler bir hafta süresince normal oda ısısında kurutulmalıdır.
Panel (Modüler) Cephe Giydirme Sistemi
Genellikle yüksek yapılarda tercih edilen cephe sistemidir, bu sistemde kullanılacak modüller bina akslarına göre üretilmektedir. Atölye ortamında üretilen modüllerin üzerine cam, fitil, mekanizma vb. her türlü elemanı bağlanarak tamamen bitmiş taşınabilir sistem haline getirilir. Modüller, cephesi giydirilecek yapı üzerindeki taşıyıcı düşey profillere, vinç yardımı ile kaldırılarak, özel ekipmanlarla yerine montajları yapılmaktadır. Bu şekilde tüm modüller üst üste ve yan yana sıralanarak cephe oluşturulmaktadır.