Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Metrekare nasıl hesaplanır sorusu alan ölçüsü yapacaklar için önem taşıyor. Metrekare, alanın belirtilmesi için kullanılan bir sayısal birimdir. Temel olarak dört kenarı 1 metre olan bir kare tüm kenarlar eşit olduğu için 1 metrekare olarak kabul edilir.

m² Hesaplama

m² Hesaplama

Metrekare Hesaplama

Metrekare nasıl hesaplanır sorusuna basit şekilde yanıt vermek gerekirse en ile boyun çarpımı sonucunda çıkan sonuçtur. Örneğin; en 4 metre, boy ise 5 metreyse ortaya çıkan metrekare 20’dir. Metrekare özellikle yapıların ölçüsünü yapmak için kullanılır. Şayet evinizin metrekaresini hesaplamanız gerekiyorsa temelde dikdörtgen bir alanın ölçüsünü hesaplıyorsunuz demektir.

Bir alanın kısa kenarıyla uzun kenarlarının çarpımı eşittir. Evinizin alanını metrekare cinsinden bulmak için ise evinizin birbirine birleştiği kısa ve uzun komşu iki duvarın dışarıdan metre ile ölçülmesi gerekir. Ölçmüş olduğunuz iki değeri sonrasında birbiri ile çarpın. Çıkan sonuç ise metrekaredir.

Metrekare Hesaplama

Metrekare Hesaplama

Ancak burada bulunan sonuç evin brüt alanını ifade eder. Çoğunlukla kiralama ya da satışlarda metrekare değeri brüt üzerinden verilir. Net metrekareyi bulmak için ise duvar kalınlıkları, asansör ve merdiven boşlukları, elektrik ve benzeri tesisat şaftları gibi kullanılmayan alanları brüt değerden çıkarmak gerekmektedir. Net metrekare alanın asıl kullanabileceğiniz alanını ifade eder, bu yüzden kiralama veya satış öncesinde metrekareyi net cinsinden öğrenmelisiniz. Ayrıca yapıda iç mimarlık veya tadilat gibi Arslangündoğdu Mimarlık tarafından sunulan hizmetlerde de metrekarenin doğru belirlenmesi gerekir.

Net Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Net metrekare nasıl hesaplanır diyorsanız bunun için evdeki tüm odaların, tuvalet, banyo ve mutfak dahil olacak şekilde metrekaresini ayrı ayrı hesaplayın ve bulduğunuz değerleri birbirleri ile toplayın. Tek bir odanın alanını bulabilmek için ise odanın şayet alan dikdörtgen yapıdaysa komşu iki duvarını metre cinsinden ölçün ve ölçmüş olduğunuz değeri de birbiriyle çarpın. Bu sayede tüm odaların ölçümü yaptıktan sonra sonuçları birbiri ile toplayın ve evinizin net metrekaresini de bulabilirsiniz.

Metre ölçümü özellikle net metrekare hesaplamalarında zor olabilir. Bu durumda da lazer ile ölçüm yapan cihazları kullanabilirsiniz. Bu cihazlar zahmetsiz şekilde alanın metre değerlerini çıkarmaya yardımcı olmaktadır.

Arslangünoğdu Mimarlık olarak yıllardan beri süregelen sektörel tecrübe ve profesyonel ekibimizle Cephe Sistemleri, Mimarlık ve İnşaat alanlarında çözüm odaklı projeler sunuyor, Kurumsal Çözüm Ortağınız olarak hizmet veriyoruz. Bahçeşehir Mimarlık, Bahçeşehir Cephe Sistemleri, Bahçeşehir İnşaat

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*