Dilatasyon Profili Nedir?
Dilatasyon Profili nedir?
Yan yana yapılan ve birbirinden bağımsız olan yapıların arasında oluşturulan boşluğa dilatasyon denir. Farklı genleşmelerinden ve bina hareketlerinden dolayı oluşabilecek hasarları önlemek için bırakılan boşluklardır. Bu boşluklar üzerine takılan profillere dilatasyon profili denir.
Dilatasyon Profili neden takılır?
Dilatasyon Profili bina ile çalışan bir profildir. Alüminyum, pvc gibi farklı çeşitleri vardır. Kullanılacak bölüme göre farklı imalatlarda alternatif olarak yapılabilir. Bu profillerin takılma amacının en büyük nedeni hem mevcut boşluğu hareket anında kırılıp çatlamayacak bir malzemeyle kapatmak ve su yalıtımı sürekliliğini sağlamaktır.
Dilatasyon Nasıl takılır ?
Dilatasyon profili imalatı seçilen profile göre değişiklik gösterir. Eğer alüminyum bir profil ise profilin cepheye basacağı bölümler mastiklendikten sonra uygun vida ile vidalanır. İmalat sonunda profil yanında boşluklar kalmış ise uygun malzeme ile doldurulur. Seçilen profil fileli ise fileli sıva yapılmaya başlandığında profil filesi cepheye sıva ile yapıştırılır ve cepheden gelen file, dilatasyon profili filesinin üstüne binerek devam eder. Yani her malzemenin kendine özgü bir imalatı vardır. Önemli olan takılan profilin terazisinde, mastarında ve boşluk bırakılmadan takılmasıdır.
Alternatif olarak; genişliği çok fazla olmayan dilatasyon boşluklarına fitil adı verilen malzeme sıkıştırıldıktan sonra üzerine genelde dilatasyon derzi olarak geçen yapı kimyasalı sürülebilir. Bu imalatta da aynı şekilde dilatasyon boşluğuna su girmemesi için sürülen malzemenin boşluksuz sürülmesi çok önemlidir.
Seçilen profilin takılacak alandaki boşluğa göre olması çok önemlidir.
Profiller vidalanır iken paslanmaz vida kullanılır ise hem ileride cepheye pas akma sorununu, hemde vidaların paslanıp kırılma veya kendini bırakma sorununu ortadan kaldırmış oluruz.