Silikon Giydirme Cephe Sistemi
Silikon giydirme cephe sistemi nedir?
Silikon giydirme cephe sistemi, projesinde belirtilen açıklıklarda ve her katın döşeme betonuna alüminyum veya galvanizli çelikten üretilmiş ankarajlara bağlanan taşıyıcı düşey profiller ile bunlar arasına istenilen yüksekliklerde cam takabilmek ve bunları taşımak için düşey taşıyıcı profillere özel bağlantı elemanları ile bağlanan yatay kayıt profillerinden oluşan sisteme denir.
Silikon giydirme cephe sistemi projesine uygun olarak kuru sistem strüktüel silikon sistem olacaktır. Belirtilen açıklıklarda ve her kat döşeme betonuna detaylarda belirtildiği gibi ayar imkanı veren alüminyum veya galvenizli çelikten mamul ankrajlarla binaya bağlanmış, ek yerlerde diletasyonu sağlanmış taşıyıcı düşey elemanlar ile bunlar arasında belrtilen yüksekliklerde ısıcam veya kompakt, kompozit panel takabilmek ve bunları taşımak üzere, düşey taşıyıcı elemenlara özel bağlantı elemanları ile bağlanan yatay kayıtlardan oluşturulan sistemdir. Ankrajların binaya bağlantıları özel paslanmaz çelik dübel ve civatalar ile yapılmaktadır. Profillerin ankraja bağlantıları özel paslanmaz cıvata, burç, her iki başta aderası temin eden özel pullarla yapılmaktadır.Yatay kayıt bağlantıları paslanmaz çelik vidalarla bağlanmaktadır.
Silikon giydirme cephe sistemlerinin alt konstrüksiyonu üreten yerli ve yabancı bir çok firma vardır. Ancak silikon giydirme cephe sisteminde profosyenel çözümler sunan sayılı firma vardır. Silikon giydirme cephe sistemi camın bir profile montajı, profilinde binaya ankaj edilmesi değildir. Silikon giydirme cephe sistemi adı gibi bir sitemdir. Silikon giydirme cephe sistemine dıştan bakıldığında alüminyum profil görülmeyip, tümüyle cam görünümü oluşturulmaktadır. Silikon giydirme cephe sistemi cam yapısı gereği yapı ile entegre olabilmesi için yardımcı elemanlara ihtiyaç duymaktadır.
Silikon giydirme cephe sistemi Alüminyum griyajlar ve kaset profilleri ile bu ihtiyaç, bütünlüğe dönüşür. Cam paneller arasındaki sızdırmazlık Epdm fitilleri ile sağlanmaktadır. Yapı sektörü, daha geniş açıklıklarda şeffaflığı sağlayabilmek için sürekli arayış içerisinde olmuş ve bu nedenle değişik elemanlar kullanmayı denemiştir. Silikon giydirme cephe sistemi ile yapı sektörü gelişmiş ve zenginlik kazanmıştır. Silikon giydirme cephe sistemi İki cam arasındaki fugalarda silikon dolgu veya fitil fuga ile alternatifleri seçilebilir.
Silikon giydirme cephe sistemi , binalara yüksek prestij ve zengin cephe görünümü kazandırdığı için çok tercih edilmektedir. İstenildiğinde, modüllerin içine kanat profili uygulaması yapılarak gizli kanat mekanizmaları yerleştirilebilir. Camın sadeliğinin ve asaletinin ön plana çıktığı silikon giydirme cephe sistemleri , yapıya komple bir şıklık getirmektedir. Alüminyum düşey ve yatay taşıyıcı profillerle alt konstrüksiyon oluşturulur. Camlar fabrika ortamında özel testlere tabi tutularak mesafe belirleyici bant (Norton bant) ve bonding silikonu ile yapıştırılır kaset profillerine yapıştırılarak sistem detaylarına göre kasa haline getirilir .Kasetler taşıyıcı konstrüksiyon üzerine şantiye ortamında kaset bağlantı takozları ile sabitlenir. Yatay ve düşey profiller çelik ankrajlarla katlar arasındaki döşemeye montaj yapılmaktadır , ana karkas oluşturulmaktadır. Daha sonra oluşturulan alanların ölçüleri alınarak cam panellerin ölçüleri çıkartılmaktadır. Çıkartılan ölçülere göre kasetler kesilerek cam fabrikasına gönderilmekte ve orada istenilen cam niteliğine göre kasetlere camlar yapıştırılmaktadır. Oluşan cam paneller, klips yardımıyla önceden hazırlanmış olan karkaslara monte edilmektedir. Bu sistemle bina içerisinden cam montajı yapmak mümkündür. İki cam modül arasındaki fuganın genişlik ve derinlikleri mimari ve statik gerekliliklere bağlı olarak farklı ebatlarda çözülebilmektedir. Gerekli güvenlik testlerinin ardından camlı kasetler, alüminyum konstrüksiyon üzerine sistem aparatlarıyla bağlanır. Strüktürel silikon cephenin spandrel farklı panel yapılabileceği gibi film kaplı ısıcam paneller veya film kaplı tek camdan oluşan arkası ısı yalıtımlı paneller de yapılabilir. Dışa açılan gizli kanatlar dışarıdan asla fark edilmez. Kasetler arasında yalıtım için epdm fitiller kullanıldığından silikon uygulanmasına gerek yoktur.